Spanyolország

Spanyolország

Spanyolország egészen más! Amikor már azt hisszük, hogy kezdjük érteni ezt az Európa dél-nyugati részén fekvő országot, hogy van némi ismeretünk róla és az ottani emberek életstílusáról, szokásairól, kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy mindennek az ellenkezője is igaz, hogy mindig van egy "másik Spanyolország" is. Spanyolország egyszerre jelenti a hosszan elnyúló tengerpartokat és strandokat, de a változatos hegyi tájakat is; a túlzsúfolt, nyüzsgő városokat és az ország belsejének csaknem lakatlan, szinte végtelen térségeit; a zömök erőteljes baszkokat és a törékeny andalúzokat; a nép mély hitét tükröző színpompás ünnepségeket és a vallásosság csökkenését.
Spanyolország annak is mindig új meglepetésekkel szolgál, aki évek óta látogatja, kutatja, szereti. "Spanyolország egészen más": aki ezt tudja, máris sokat tud Európa egyik legszebb, legérdekesebb, legizgalmasabb országáról.

Utazzunk bár repülővel, autóval vagy vonattal az Ibériai-félszigetre, átkelünk a Pireneusokon, amely nem csupán egy a hegységek közül. Ez a különösen szép hegylánc, amelyet az idegenforgalom még alig fedezett fel, falként választja el Spanyolországot Európa többi részétől. Mind a mai napig meghatározója az országnak: elszigetelte az európai történelem kelet-nyugati áramlataitól (némely területen a fejlődéstől is), és ezért Spanyolország megőrizhette sajátosságait.

Az ország déli részein, a nagy folyók termékeny völgyeiben, nyaranta kétszer is aratnak; bőven teremnek az ültetvények, göcsörtös törzsű, vénséges olajfák teszik jellegzetessé a vidék arculatát. De ahol hiányzik a víz, mint például Almeria környékén vagy a Madridból Barcelonába vezető úton, ott halott, elkarsztosodott holdbéli táj köszönt ránk. Az ország éles ellentmondásai, amik az emberek jellemében is megmutatkoznak, nem egyenlítődtek ki, nem simultak el úgy, mint a sokkal kedvezőbb, könnyedebb Olaszországban.

A gyéren lakott vidékeken viszont nagy kiterjedésű természetvédelmi területek vannak, az állatvilág gazdag, változatos. A medve- és farkasállomány megcsappant ugyan, de szerencsére nem pusztult ki; kőszáli kecskék élnek a magashegységekben, gémek ezrei telelnek át zavartalanul. Szarvas, vaddisznó és apróvad csalogatja ide a jómódú európai vadászokat. Aki autóval utazik Madridból Portugália felé, ajánlatos megállnia a Trujillo nevű kisvárosban, hogy megnézze a szinte minden háztetőn ott fészkelő gólyákat. Éppen mert Spanyolország annyira elszigetelődött Európától, ilyen élmények várnak a látogatóra.

Nemcsak a napfény teszi, hogy oly sokan utaznak Spanyolországba, bár a Costa del Sol turistaközpontjaiban megszámlálhatatlan a napsütésre vágyó üdülővendég, akiket a Földközi-tenger vonz. Kezdetben éppen az olcsóság csábított egyre több és több turistát, később, az árak emelkedésével, Mallorca és Benidorm, a Kanári-szigetek és Torremolinos frissiben épített turistaszállói gyakoroltak akkora vonzerőt az európai utazási irodákra, hogy azok évről évre nagyobb tömegekkel árasztották el a spanyol tengerpartot. Manapság azonban éppen a hagyományos életmód és kultúra vonzza ide a látogatókat. Kevesen tudják például, hogy a Kanári-szigeteken évszázados tapasztalatok alapján művelik a szőlőt, Lanzarote salakos vulkáni talaján.

Az ország történelme oly gazdag, hogy szinte lehetetlen felsorolni múltjának minden fontosabb emlékét: kelták, rómaiak és görögök mind itt hagyták impozáns nyomaikat: Rondánál a görög településeket, Málagában a római mozaikokat vagy San Sebastiánban a kelta sztéléket és kereszteket - és még hosszan folytathatnánk a sort.

Egyedülállóak viszont Európában és az ország egyik legértékesebb kulturális kincsét képezik a mór és zsidó kultúra csodálatos emlékei. A mórok több mint 700 éven át, majdnem egész Spanyolország fölött uralkodtak, s ezalatt az iszlám határozta meg az ország életét. A turista még ma is álmélkodva csodálja Córdobában, Sevillában, Granadában, de másutt, a kisebb és kevésbé híres helyeken is a mór művészet emlékeit. Az akkoriban virágkorát élő arab művészet és tudomány spanyol földön egyesült a zsidó kultúra ősi szellemével és bölcsességével; zsinagóga, mecset és katolikus templom évszázadokon át megvolt egymás mellett, több-kevesebb békével, mindenekelőtt azonban kölcsönös toleranciával.

A spanyol élet és a spanyol kultúra középpontjában azonban ma is a - legváltozatosabb formákban megjelenő - katolikus egyház áll. Nyugat-Európában Írország után Spanyolország a legkatolikusabb ország. A lakosság majdnem kizárólag katolikus, elkerülte őket a kereszténységet más országokban megosztó reformáció. Spanyolországban olyan sok katedrális, templom, kolostor, kegyhely van, hogy méltatásuk oldalakat töltene meg. Utaljunk csak röviden a málagai székesegyházra, benne Pedro de Mena csodálatosan faragott kóruspadjaira, vagy a gazdagon díszített Palma de Mallorca-i bazilikára, Európa egyik legnagyobb templomára, vagy a hatalmas sevillai székesegyházra, benne Kolumbusz Kristóf sírjával.