Aktuality
Érdekességek Máltáról I.

Érdekességek Máltáról I.

2015-09-14

Máltán egy teljesen új kultúrával ismerkedhetsz meg, mely sok érdekességet, különlegességet rejt magában.

A MÁLTAI EZÜST

A máltai ezüst híres a tisztaságáról. Karkötőket, gyűrűket és máltai kereszteket készítenek belőle. Arany is kapható mindenfelé, mert az ékszerkészítés évszázados múltú. Sok ékszerkészítőt találhatunk Vallettában, Sliemában, St. Julian’s városában és a vallettai Máltai Kézműves Centrumhoz és a Ta’Qali Kézműves Faluhoz hasonló bemutatótermekben.

A MÁLTAI KŐ LEGENDA

Kedves hagyomány a máltai kő varázslata, ugyanis ha egy eredeti apró követ éjszakára párnánk alá helyezünk, hamarosan meglátogat a szerelem istene egy hölgy vagy egy férfi alakjában.

SZIESZTA

Hasonlóan más mediterrán népekhez, Máltán is gyakorolják a kora délutáni sziesztát, mikor néhány órára az üzletek egész sora szünetelteti szolgáltatásait. Nyáron ilyenkor szinte megáll az élet, és a forróság elől sokan a strandokon töltik az időt.

VALLÁSOSSÁG

Málta mély katolicizmusa miatt az öltözködés kevésbé liberális más európai nemzetekhez képest, – még a szicíliaihoz is – a nudizmus fogalma éppen ezért ismeretlen a tengerparton. A templomok, kápolnák, egyéb egyházi helyek látogatását sem célszerű strandöltözékben megejteni, minél kevesebbet mutassunk magunkból. Tanácsos tisztelni a helyi szokásokat, ne éljünk vissza a büszke, hagyománytisztelő máltaiak, szicíliaiak vendégszeretetével.

MÁLTA NEMZETI MADARA

A szigetország a vándormadarak találkozó és pihenőhelye is egyben. Málta nemzeti madara a rigó, melyet kék tollazata tesz jól felismerhetővé. Veszélyes vadállatok híján nyulak, sündisznók, gyíkok, madarak és persze a házi állatok népesítik be a szigeteket. Sajnálatos módon a madárfogás, főként a pintyvadászat, valósággal nemzeti sport Máltán.